top of page
  • Writer's pictureFriends of Slovene

LAHKO SEM SRCE - naučimo se glagol BITI

Updated: Apr 4, 2021

Naučimo se glagol BITI v sedanjiku s pomočjo pesmi skupine Tabu.


Let’s learn the verb TO BE in the present tense with this song from the band Tabu.


Pesem lahko poslušaš tukaj. You can listen to the song here.


*Ta pesem je odlična tudi za grajenje osnovnega besedišča v slovenščini. This song is great as well for working on your basic vocabulary in Slovene. Preveri igro na koncu dokumenta in se nauči nekaj novih besed v slovenščini. Check out the game at the end of the document and learn some new words.


TABU - LAHKO SEM SRCE Je voda, je zrak, je poskočen korak, Je jutro, je dan in večer, Je prvi pozdrav, se boš z mano igral? Je glas, je tišina, je prijetna bližina, Je nekaj kot čuden nemir, Je modra, je rdeča, je smeh in je sreča. Lahko mi je tako lepo, Sem oblak, sem nebo. S tabo upam si vse, Lahko sem srce. Ti si zame kot zrak, si moj skriti junak, Obraz, ki oblake Oblak. Si nasmeh in pozdrav, Si me končno spoznal. Zdaj je dan zaživel in je svet bolj vesel, Besede so našle pomen. So prišle dobre vile, so se sanje zgodile. Lahko mi je tako lepo, Sem oblak, sem nebo. S tabo upam si vse, Lahko sem srce. S teboj mi je tako lepo, Zmorem več kot lahko, Tokrat upam si vse, Dobro mi gre. Lahko mi je tako lepo, Sem oblak, sem nebo. S tabo upam si vse, Lahko sem srce. S teboj mi je tako lepo, Zmorem več kot lahko, Tokrat upam si vse, Dobro mi gre.

BITI - TO BE

V slovenščini ne potrebujemo osebnega zaimka pred glagolom tako kot v francoščini ali angleščini. In Slovene we do not need a personal pronoun in front of a verb, like in French or English.


Primeri:


Jaz sem srečna. → Srečna sem.

Mi smo družina. → Družina smo.

Vi ste točni. → Točni ste.




NOVE BESEDE - New words


Pripravila sem igro s katero se lahko naučiš nekaj novih besed v slovenščini.

I've prepared a game that can help you learn some new words in slovene.



lahko sem srce -igra
.pdf
Download PDF • 12.96MB
glagol biti - vaje
.pdf
Download PDF • 280KB







62 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page